Hvad er akupunktur?

Hvad er Akupunktur?

Akupunktur stammer oprindelig fra Kina og har rødder i kinesisk og taoistisk naturfilosofi. Behandlingsformen har været udbredt i mindst 5000 år. I Asien er det en af grundstenene i sundhedsvæsenet, og i Danmark er behandlingsformen også ved at bide sig fast. Flere får akupunkturbehandling, og flere hospitaler bruger nu akupunktur, som en del af behandlingen til deres patienter.

Naturvidenskabeligt forklares akupunktur med, at nåleindstikkene stimulerer kroppens egne mekanismer og dermed påvirkes bl.a. nervesystemet og hormonbalancen.

Behandlingen foregår ved, at man stikker tynde nåle ind i hud og muskler i veldefinerede akupunkturpunkter. Herved stimulerer nålene nerverne og andet væv. Dette resulterer i lokal øget blodgennemstrømning og der udskilles smertedæmpende hormoner. Endelig kan nålebehandlingen påvirke den mentale oplevelse af symptomer og smerter.

I traditionel kinesisk medicin anser en akupunktør mennesket som en organisme, der er en del af og i samspil med omgivelserne og naturen. Forskellige påvirkninger fra omgivelserne kan skabe ubalance i kroppens energi og kan resultere i sygdom. 

Et eksempel på kraftig miljøpåvirkning kan være, at man befinder sig på en nyslået græsplæne, og så slår ens høfeber ud med det samme. Andre gange er det mindre påvirkninger gennem længere tid – man kan have haft travlt og måske været stresset på arbejdet uden at være generet af det, men pludselig bliver det for meget for kroppen og sindet. Lige meget om, du har høfeber eller er stresset, er grundårsagen den samme: Der er skabt ubalancer i kroppen og akupunktur virker ved at genskabe balancen.

Forestil dig en sommerdag, hvor man bakser med haveslangen – der kommer næsten ikke noget vand ud af den, fordi den laver så mange knæk på sig selv. Så snart man retter knækkene ud, løber vandet for fuld kraft igennem, og måske presser vandet også en lille sten, som sad på tværs, med ud. På samme måde fjerner akupunktur kroppens blokeringer og genskaber kroppens balance både fysisk og mentalt.

Hvordan foregår en behandling?

Når du kommer til klinikken første gang, vil vi spørge ind til dit sygdomsforløb og til dig generelt. Denne samtale danner grundlag for, at vi kan stille den rigtige diagnose samt sammensætte den helt rigtige behandling til dig.

Akupunkturbehandlingen foregår ved, at vi indfører tynde sterile engangsnåle i udvalgte og veldefinerede akupunkturpunkter på kroppen. Punkterne har via energibaner forbindelse til hele kroppen og kan derved påvirke kroppens mange funktioner. Nålene stimulerer herved kroppens egen evne til at genoprette balancen og helbrede sig selv.

Ofte finder vi det optimalt at kombinere akupunkturbehandlingen med f.eks. Gua Sha, Cupping eller en anden behandlingsform.

Akupunkturbehandling er uden bivirkninger, men det kan forekomme reaktioner i kroppen, mens nålene sidder i – f.eks. kløe, prikken snurren eller varme. Efterfølgende kan du evt. opleve en behagelig træthed / afslappethed eller fornyet energi.

Antallet af akupunkturbehandlinger er afhængig af, hvad netop dine problemstillinger er, hvor store dine ubalancer er, og af din livssituation i øvrigt, men ofte mærkes en bedring i løbet af 2-4 behandlinger.

Hvad kan akupunktur afhjælpe?

Akupunktur kan afhjælpe en bred vifte af lidelser, netop fordi akupunktur er med til at genoprette den eller oftest de ubalancer i kroppen, som er de underliggende årsager til de pågælende sygdomme og lidelser.

Verdenssundhedsorganisationen WHO har, på baggrund af videnskabelige undersøgelser, lavet en liste over de lidelser, hvor der er beviser for, at akupunktur virker. Listen tæller 90 forskellige lidelser, hvor nogle eksempler er:

 • Alle former for smerter
 • Gigtsygdomme i led og muskler
 • Hovedpine / Migræne
 • Rygsmerter
 • Frossen skulder
 • Tennisalbue
 • Menstruationsproblemer
 • Mave- og tarmlidelser
 • Bihulebetændelse
 • Højt blodtryk
 • Eksem
 • Kredsløbsproblemer
 • Lidelser i sanseorganer
 • Immunsygdomme
 • Hormonelle forstyrrelser 

Til behandling af kroniske smerter betegner WHO akupunktur til at være lige så effektiv som morfinbehandling.

Har du lyst til at læse hele rapporten kan du finde den her